BestFriend
Racinel

Viimeisimmät (5) päivitykset:

Toimihenkilöt
30.10.2018 (21:44)

Näyttelykoulutus
30.10.2018 (21:35)

Koiratanssi
14.09.2018 (16:03)

Mail
29.08.2018 (20:56)

Mail
27.08.2018 (09:33)


Kirjautuminen
Tunnus:
Salasana:

Vesipelastuskoulutus

Lajiesittely

Koulutusvastaavat

Erika Kinnunen
044-5359288
erika.kinnunen(at)gmail.com
  Pekka Ilén
044-3280361
pekka.ilen(at)elisanet.fi

Taustaa

Kilpailu/koelajina VESIPELASTUS on tarkoitettu alun perin newfoundlandinkoirille ja landseereille, joiden luontaista pelastusvaistoa ja uintitaitoa halutaan tällä keinoin pitää yllä. Muilla rekisteröidyillä (x-rotuisilla ei ole kilpailuoikeutta) on mahdollisuus saada kilpailuoikeus läpäisemällä soveltuvuuskoe, joka on käytännössä sama kuin alokasluokan koe. VEPE-kokeissa kisataan seuraavissa luokissa: JUNiori (vain nöffeille ja lansuille), ALOkas (myös SOVE), AVOin ja VOIttajaluokka. Lisäksi suomenmestaruudesta järjestetään kutsukilpailu. Eri luokkiin kuuluvat osasuoritukset on esitelty jäljempänä.

Harrastuksena VEPE sopii useimmille veteen uskaltautuville koirille rodusta riippumatta. Kennelkerhon VEPE-treeneihin ovat tervetulleita aivan kaikki lajista kiinnostuneet karvakuonot ja karvattomat myös. Treeneissä tärkeintä on hauskasta ja hyödyllisestä harrastuksesta nauttiminen, ja jokainen asettaa itse itselleen ja koiralleen tavoitteet. Kaikille yhteinen tavoite on se, että myös koira kastuisi.

Mitä vepeily vaatii koiralta?

* kohtuullista uimataitoa ja kokoa sen verran, että myös kumiveneen hinaus onnistuu
* edellisen voi korvata lähes täydellisesti myös kovalla innolla
* sen verran kuuliaisuutta, että koiran saa a) myös pois vedestä ja b) pysymään irti muista koirista ja ohjaajista

Entä ohjaajalta?

* vahvan hihnan, jolla voi sitoa koiran kiinni puuhun odottamaan omaa vuoroaan
* korvatulpat, jos ei muuten kestä laulavia ja louskuttavia koiria
* pyyhkeen (myös karvakaverille), uikkarit, vaihtovaatteet yms. koska tulet mitä luultavimmin kastumaan
* pitkää pinnaa: vesi on hidastava elementti ja yhdet treenit kestävät yleensä parisen tuntia (ja kisat 5 tuntia)
* myös ohjaajalle uimataito on suotava, ettei hukkuvan pelastuksesta tule liian totista touhua

Koeliikkeet

VEPE-kisoissa on vuoden 2002 alusta olleet voimassa seuraavat säännöt/liikkeet, joka esitellään tässä lyhykäisesti. Säännöissä on vielä tulkinnanvaraisuutta, joka selvinnee parhaiten tuomareita tenttaamalla ja tarkkailemalla.

JUN-luokkaan saa osallistua koira, joka on 6-12 kk vanha, ja ALO-luokkaan kun koira on täyttänyt 12 kk. Alokasluokasta voi siirtyä avoimeen kun koira on saavuttanut kaksi ykköstulosta ja avoimesta voittajaan kun koiralla on plakkarissa kolme avoimen ykköstulosta. Vepe-valion (VPVA) arvoa voi hakea koiran saatua kolme voittajaluokan ykköstulosta.

Jokaisessa luokassa koiran on lähdettävä suorittamaan tehtävää (eli ylitettävä maalilinja tai hypättävä veneestä) 30 sekunnin kuluessa siitä, kun ylituomari on antanut merkin. Liikkeet on suoritettava ohjeajan sisällä eli neljässä minuutissa (paitsi VOI 4. liike 2 minuutissa). Kerätyt pisteet ratkaisevat koirien paremmuusjärjestyksen. Jos pisteet menevät tasan, ratkaisee liikkeitten yhteisaika. Jokaisen suoritetun liikkeen maksimipisteistä vähennetään mahdolliset virhepisteet, joita tulee mm. ylimääräisistä käskyistä.

90 - 100 pistettä 1. tulos

80 - 89 pistettä 2. tulos

65 - 79 pist. (hyv. sove) 3. tulos

JUNioriluokka (epävirallinen)
Ohjaajia voi olla kaksi, jolloin toinen on veneessä ja toinen maissa. Käytettävissä 6 käskyä joka liikkeessä. Max 50 pistettä.
 1. Uinti 30 metriä (max 25p)
  Käskystä koira hyppää veneestä, joka on 30 metrin merkkipoijulla, ja ui rantaan.

 2. Veneen nouto 30 m (max 25p)
  Koira lähtee rannasta uimaan 30 m poijulla odottavan kumiveneen luo. Veneestä annetaan koiralle vetoköysi, josta se hinaa veneen rantaan.

ALOkasluokka / SOVEltuvuuskoe
ks. JUN. max 100 pist.
 1. Uinti 50 metriä (max 25p)
  ks. JUN.

 2. Esineen vienti 30 metriä (max 25p)
  Koiralle annetaan (ohjaajan oma) vientiesine, joka sen tulee viedä 30 metrin poijulla odottavalle veneelle ja luovuttaa siellä olevalle ohjaajalle (tai yleiselle avustajalle). Liike päättyy kun koira on palannut rantaan eli ylittänyt maalilinjan.

 3. Veneen nouto (max 25p)
  ks. JUN.

 4. Hukkuvan pelastaminen 30 metriä (max 25p)
  Ohi kulkevasta veneestä putoaa pelastettava henkilö 30 m poijulla, jolloin koira lähetetään rannasta hakemaan hänet. Koira joko tarttuu pelastettavan kädessä olevaan "kädenjatkeeseen" tai pelastettava tarttuu koiran päällä oleviin valjaisiin.

AVOin luokka
Koiralla on vain yksi ohjaaja, joka voi valita jokaisessa liikkeessä erikseen, onko hän veneessä vai rannassa. Käytettävissä kolme käskyä joka liikkeessä. max 100 pist.

 1. Uinti ja veneen nouto 50 metriä (max 25p)
  Koira lähtee 50 m poijulla olevasta veneestä ja ui 30 m poijulla olevalle veneelle. Sieltä heitetään koiralle köysi, josta se hinaa veneen rantaan.

 2. Esineen vienti 30 metriä (max 25p)
  Sama kuin ALO, paitsi vientiesineeksi arvotaan dummy, pelastusliivit tai poijulla varustettu kelluva köysi.

 3. Hyppy ja veneen hinaus 50 metriä (max 25p)
  Koira hyppää 50 m poijulla olevasta veneestä ja hinaa saman veneen rantaan köydestä, joka on ennen hyppyä viskattu veteen.

 4. Hukkuvan pelastaminen veneestä lähtien 50 metriä (max 25p)
  Koira on veneessä 50 m poijulla. Ohi kulkevasta veneestä putoaa pelastettava henkilö 30 m poijun kohdalla. Koira ui hukkuvan luo ja vie hänet rantaan.


VOIttajaluokka
Vain yksi ohjaaja. 1. ja 4. liikkeessä kaksi käskyä "vie-irti" ilman virhepisteitä, 2. ja 3. liikkeessä 1 käsky. max 100 pist.

 1. Köyden vienti veneeseen 30 metriä (max 20p)
  Ohjaaja antaa koiralle köyden pään, jonka se vie veneelle 30 m poijulle ja luovuttaa avustajalle. Koira ui takaisin rantaan köyteen koskematta. Ohjaaja juoksuttaa köyttä käsiensä välistä laskematta siitä otettaan ennen kuin koira on tullut rantaan.

 2. Toisen veneen nouto 50 metriä (max 20p)
  Koira ja ohjaaja ovat veneessä, joka liikkuu rannansuuntaisesti 50 poijun linjalla. Toinen vene liikkuu vastakkaiseen suuntaan 30 m poijun linjalla vetoköysi perässä roikkuen. Koira hyppää ohjaajan sopivaksi katsomalla hetkellä) veneestä, ui toiselle veneelle ja hinaa sen köydestä rantaan.

 3. Hukkuvan pelastaminen veneestä lähtien 50 metriä (max 40p)
  Koira ja ohjaaja ovat 30 m poijulla veneessä, jota aletaan soutaa rantaan. Toisesta veneestä 50 m poijulla putoaa pelastettava henkilö. Koira hakee hänet ja vie rantaan.

 4. Esineen vienti veneeltä veneelle rannansuuntaisesti 20 metriä (max 20p)
  Kaksi venettä ajetaan 10 metrin päähän rannasta, 20 metrin etäisyydelle toisistaan. Ohjaaja antaa veneessä koiralle vientiesineen (oma), jonka koira vie toiselle veneelle ja luovuttaa avustajalle.


footer